Kérjen ajánlatot!

+36 30 958 2313 +36 20 389 1053 info@napelemszolnok.hu
TELJES KÖRŰ ÜGYINTÉZÉS
A TERVEZÉSTŐL KEZDVE EGÉSZEN A BEÜZEMELÉSIG VÁLLALJUK NAPELEMES RENDSZERE KIVITELEZÉSÉT
ENERGIAKÖLTSÉG CSÖKKENTÉS CÉGEKNEK
Függetlenítse vállalkozását az energiaválságtól napelemes rendszerrel!

Tervezés

1. Saját fogyasztásunk meghatározása

A saját fogyasztásunkra célszerű méretezni a rendszert. Ezt megtudhatjuk a villanyszámlánkról. Csak elő kell venni a villanyszámlát, arról leolvasni a havi áramfogyasztást kWh-ban. Ezt 12-vel szorozva megkapjuk az éves áramfogyasztásunkat.
 

2. A szükséges napelem teljesítmény meghatározása

Ha megvan az éves áramfogyasztás, abból már meg lehet tervezni, hogy mekkora névleges teljesítményű napelemes rendszer szükséges. Egy egyszerű példán keresztül: ha a havi áramfogyasztás 300 kWh, akkor az éves fogyasztás: 300 x 12 =3600 kWh. 1 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszer optimális tájolás és elhelyezés esetén kb 1200-1250 kWh villamos energiát termel. Ez alapján, az éves fogyasztást el kell osztani 1,2-vel, így megkapjuk a rendszer teljesítményét. Folytatva az előbbi példát, ez 3600 / 1,2 =  3000. Tehát ehhez a fogyasztáshoz egy 3 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszert kell tervezni. A rendszer mérete változhat, ha a tájolás nem optimális. 
 

3. Az inverter kiválasztása

A napelemek önmagukban nem termelnek számunkra hasznosítható villamos energiát. A rendszerhez szükséges az inveter, ami a napelemek által termelt egyenáramot a hálózatban lévő váltóárammá alakítja. Az inverter a napelemes rendszer egyik kulcsa, hatásfoka befolyásolja a rendszer összteljesítményét. A piacon nagyon sokféle gyártmányú inverter elérhető, mind ár mind minőség alapján ki lehet választani a megfelelőt. Erre rendelkezésre állnak az invertergyártó vállalatok méretező/kiválasztó programjai, amivel percek alatt meghatározható a megfelelő inverter.
Az inverter kiválasztásánál további szempont az, hogy egy sztringes vagy multisztringes invertert alkalmazzunk. Az egyes sztringek a sorba kapcsolt napelem modul csoportokat jelentik. A sorba kapcsolt napelem modulok kapcsolódnak az inverterre. A soros kapcsolás esetén a feszültségek összeadódnak, ezért meg van határozva, hogy maximum mekkora csoport kapcsolódhat egyben az inverterre. Részben emiatt alkalmaznak multisztringes invertereket, részben pedig amiatt, mert egy napelem modul csoport teljesítményét a leggyengébben termelő napelem határozza meg. Ezért két eltérő dőlésszögű és/vagy tájulású napelem csoportot sem javasolt egy sztringbe kötni. 
Mérlegelni kell, hogy multisztringes invertert alkalmazunk, vagy pedig több kisebb napelem invertert.
További fontos kritérium az, hogy az áramszolgáltató engedélyezi-e az adott napelem invertert!

 

4. A napelem rendszer helyének meghatározása

A napelem rendszer tervezésénél a következő lépés az elhelyezés megtervezése. Leggyakrabban cseréptetőre történik az elhelyezés. Olyan tetőfelületet kell kiválasztani, amire nem vetődik árnyék, vagy a lehető legkevesebb. Emellett a tájolása legyen Dél-Nyugat illetve Dél-Kelet között. Az elv hasonló minden telepítés esetén, legyen az elhelyezés lapostetőn vagy talajon. A rendelkezésre álló terület korlátozhatja a napelemes rendszerünk méretét, ilyen esetekben érdemes elgondolkodni magasabb hatásfokú elemek alkalmazásán.

A tervezést segíthetti adott esetben látványterv elkészítése, amelyet szinte teljesen élethűen el lehet készíteni 3D-s programok segítségével.